Σάββατο, 23 Απριλίου 2016

..Ανέστη Χριστός : Η δοκιμασία του λογικού.
Η πίστη του Χριστιανού δοκιμάζεται με την Ανάσταση του Χριστού σαν το χρυσάφι στο χωνευτήρι.  Απ' όλο το Ευαγγέλιο η Ανάσταση του Χριστού είναι το πλέον απίστευτο πράγμα, ολότελα απαράδεκτο από το λογικό μας, αληθινό μαρτύριο για δαύτο.  Μα ίσια- ίσια, επειδή είναι ένα πράγμα ολότελα απίστευτο, για τούτο χρειάζεται ολόκληρη η πίστη μας για να το πιστέψουμε.
Εμείς οι άνθρωποι λέμε συχνά πως έχουμε πίστη, αλλά την έχουμε μονάχα για όσα είναι πιστευτά απ΄το μυαλό μας. Αλλά τότε δεν χρειάζεται η πίστη, αφού φτάνει η λογική. Η πίστη χρειάζεται για τα απίστευτα.
………………………………………………………………………………..
Εμείς ψάχνουμε να βρούμε στηρίγματα στην απιστία μας για να ικανοποιήσουμε τον εγωισμό μας, που τον λένε Φιλοσοφία και Επιστήμη.
Η λέξη Ανάσταση δεν χωρά στα βιβλία της γνώσης μας.
Γιατί " η γνώση τούτου του κόσμου, δε μπορεί να γνωρίσει άλλο τίποτε, παρεκτός από ένα πλήθος λογισμούς, όχι όμως εκείνο που γνωρίζεται με την απλότητα της διάνοιας¨.
Ναι, εκείνους που έχουνε αυτή την ευλογημένη απλότητα της διάνοιας τους μακάρισε ο Κύριος, λέγοντας¨" Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, ότι αυτών έστιν η βασιλεία των ουρανών.  Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία ότι αυτοί τον Θεόν όψονται".
Αυτή η ανηξεριά/η άγνοια, είναι ανώτερη από τη γνώση.  Καλότυχοι και τρισκαλότυχοι αυτοί που την έχουν.
Ας παρακαλέσουμε τον Κύριο να μας δώσει αυτή την πλούσια φτώχεια και την καθαρή καρδιά, ώστε να τον δούμε  ν΄αναστήνεται για να αναστηθούμε κι΄εμείς μαζί του.
Χριστός Ανέστη !
Φώτης Κόντογλου

Απόσπασμα από το δημοσίευμα του Λάζαρου Συνέσιου στην εφημερίδα Πρεβεζάνικοι  Αντίλαλοι

Δεν υπάρχουν σχόλια: