Ειδήσεις
Τρίτη, 26 Φεβρουάριος 2013 21:39
Επόμενο στάδιο η προκήρυξη διαγωνισμών για έρευνες που περιλαμβάνουν και γεωτρήσεις.

Την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Οι έρευνες ξεκίνησαν το Νοέμβριο και ολοκληρώθηκαν σήμερα, με την επιστροφή στο λιμάνι της Πάτρας του γεωφυσικού ερευνητικού σκάφους Nordic Explorer, της νορβηγικής εταιρείας PGS, που κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό και διεξήγαγε τις έρευνες. Έγιναν καταγραφές συνολικούς μήκους 12.431 χιλιομέτρων, μέγεθος που υπερβαίνει τον αρχικό προγραμματισμό λόγω του ενδιαφέροντος που επέδειξαν εταιρείες υδρογονανθράκων για περισσότερα στοιχεία από συγκεκριμένες περιοχές. Το ΥΠΕΚΑ κάνει λόγο, μάλιστα, για εταιρείες που αν και είναι ακόμη λίγες, λόγω της αρχικής φάσης που βρίσκεται το πρόγραμμα, είναι από τις ηγέτιδες στον κλάδο.

Μετά τη συλλογή των στοιχείων από τις σεισμικές έρευνες θα ακολουθήσει η φάση της επεξεργασίας και της παρουσίασής τους προς τις πετρελαϊκές εταιρείες που θα ενδιαφερθούν σε πρώτη φάση να αποκτήσουν τα δεδομένα. Το επόμενο στάδιο είναι η προκήρυξη διαγωνισμών για παραχώρηση θαλάσσιων περιοχών («οικοπέδων») για έρευνες που περιλαμβάνουν και γεωτρήσεις.

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του σημαντικού έργου του Nordic Explorer, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, απέστειλε σήμερα ευχαριστήρια επιστολή στον πλοίαρχο, το πλήρωμα και τους επιστήμονες της PGS στο σκάφος, ενώ σε δηλώσεις του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, της συλλογής των στοιχείων, είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και σπουδαιότητας, λόγω της μεγάλης αξίας που έχουν τα πραγματικά δεδομένα των μετρήσεων για τον πραγματικό και όχι υποθετικό προσδιορισμό των αποθεμάτων υδρογονανθράκων.

«Μόνο τα πραγματικά δεδομένα είναι εκείνα που μας επιτρέπουν να περάσουμε από τις θεμιτές εκτιμήσεις, υποθέσεις και προβλέψεις στην πραγματικότητα των ποσοτικών και ποιοτικών μεγεθών, δηλαδή στη βεβαιότητα σχετικά με τα αποθέματα υδρογονανθράκων και την ποιότητά τους» τονίζει ο υπουργός. Ο κ. Λιβιεράτος σημειώνει ακόμη την απόλυτη εμπιστοσύνη και συμπαράσταση του πρωθυπουργού, από την πρώτη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης μέχρι την ολοκλήρωση της εργασίας, τη στήριξη των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και των δυνάμεων της Βουλής, που δέχτηκαν με ενδιαφέρον και προσοχή το έργο της ανίχνευσης των υδρογονονθράκων, καθώς και την προετοιμασία που έγινε από το 2011 από τον τότε υφυπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη.

Πηγή: newsbomb.gr   /    mylefkada.gr

**************************************************
 
8 Φεβρουαρίου 2013
 
Νέα " ύποπτη " περιοχή με πιθανό πλούσιο πετρελαιοφόρο κοίτασμα ΝΔ της Πελοποννήσου
 
 
 
Νέα δεδομένα προκύπτουν από τις μέχρι στιγμής σεισμικές έρευνες της νορβηγικής εταιρείας PGS στο Ιόνιο και στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, με αποτέλεσμα το ερευνητικό σκάφος Nordic Explorer να επεκτείνει την θαλάσσια περιοχή των ερευνών του από τα αρχικά προγραμματισθέντα 8.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στα 12.000 τ.χλμ. με αποτέλεσμα η έρευνα να ολοκληρωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου
 
Μϊα εξέλιξη που τροποποίησε το πρόγραμμα του ερευνητικού πλοίου ήταν η αίτηση της γαλλικής εταιρείας Total Group προς την ελληνική πλευρά να επεκταθούν οι έρευνες και να γίνουν ηχοβολισμοί σε μία πολύ συγκεκριμένη περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου.
 
Στην περιοχή αυτή όπου ενημερώσεις και κάποια στοιχεία που έχουν περιέλθει στα χέρια της εταιρείας από αμερικανικής πλευράς και από δορυφόρους, μιλάνε για πιθανή ύπαρξη ενός πολύ μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου, το οποίο θα μπορούσε να διπλασιάσει την ποσότητα των υπολογισμένων κοιτασμάτων του Ιονίου που κατά τις πλέον "ταπεινές" εκτιμήσεις δίνουν 250 εκατ. βαρέλια απολήψιμα με μέγιστη υπολογιζόμενη ποσότητα το 1 δισ. βαρέλια.
  
Δηλαδή μπορεί να φτάσει το συνολικό αποτέλεσμα και τα 2 δισ. βαρέλια που σημαίνει μια σειρά μεσαίας χωρητικότητας ενεργειακών πεδίων, αξίας 200 δισ. δολ με μέση υπολογιζόμενη τιμή ανά βαρέλι τα 100 δολ..
  
Την ίδια στιγμή, όμως, τα ευρήματα νότια της Κρήτης ανάγκασαν το ΠΕΚΑ να προσθέσει νέες γραμμές ηχοβολισμού και να πυκνώσει τα σεισμικά σε περιοχές νότια της Κρήτης. Η γενική αντίληψη είναι ότι "Έχουμε πολύ ουσιαστικά και ενθαρρυντικά αποτελέσματα νότια της Κρήτης".
  
Το πλοίο πρόκειται να επιστρέψει σε μια περιοχή της δυτικής Πελοποννήσου για να αλλάξει τα καλώδια μήκους 10 χλμ. που σέρνει πίσω του και τα οποία φέρουν τα ηχοβολιστικά μηχανήματα που απαιτούνται, προκειμένου να ρυθμιστούν ντα νυν ή να τοποθετηθούν νέα μηχανήματα ικανά να "κτυπηθούν" σε μεγάλο βάθος οι περιοχές στα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου που έχει ζητήσει η Total.
  
Τα κρουστικά κύματα που εκτοξεύονται από τα ηχοβολιστικά μηχανήματα διαμερνούν τον πυθμένα και αναζητούν το κοίτασμα στα στρώματα των πετρωμάτων κάτω από την επιφάνεια του βυθού
  
Μέχρι στιγμής τα πιο πυκνά σεισμικά έχουν γίνει βορειοδυτικά της Κέρκυρας, όπου εκφράζεται η βεβαιότητα ότι συνεχίζεται το μεγάλο πετρελαιοφόρο κοίτασμα της Αλβανίας και της νότιας-δυτικής Αδριατικής που έχει δώσει σημαντικές ποσότητες πετρελαίου σε Αλβανία και Ιταλία. Επίσης έχουν γίνει έρευνες στην περιοχή της Κεφαλλονιάς, στον Πατραϊκό Κόλπο, στον Κυπαρισσιακό και στην περιοχή του Κατακόλου.
  
Ότι και να συμβεί, μέσα Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα του Nordik Explorer και θα ξεκινήσει άμεσα η ανάλυση των στοιχείων τα οποία θα πουληθούν εν συνεχεία στις εταιρείες που θα θελήσουν να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις. Αν η διαδικασία πώλησης των στοιχείων ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο εικάζεται ότι είναι δυνατή η έναρξη αναγνωριστικών γεωτρήσεων ακόμα και μέχρι το τέλος του 2014.
  
Πάντως και πρώτα θετικά αποτελέσματα να έχουμε εντός του 2015 απαιτούνται συνολικά τρεις επιτυχημένες γεωτρήσεις για να μπορεί να οριοθετηθεί θετικά το κοίτασμα ή τα κοιτάσματα.
  
Μετά από την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, όμως και πριν να ξεκινήσει μετά παρέλευση περίπου πενταετίας από την οριοθέτηση του κοιτάσματος η εκμετάλλευσή του, μπορεί να αρχίσει άμεσα η οικονομική διαδικασία τιτλοποίησής του. Δηλαδή να "προ-πουληθεί" το κοίτασμα ή τα κοιτάσματα. Και αυτό μπορεί να ξεκινήσει, αν όλα πάνε καλά, περί το 2017.
  
Για τα οικονομικά-ενεργειακά δεδομένα, η χρόνος από σήμερα μέχι το 2017 είναι "μηδενικός". Aπλά να σημειώσουμε ότι συμπίπτει με την χρονική περίοδο που κατά ένα περίεργο τρόπου προσδιορίζουν όλοι οι ξένοι ότι η Ελλάδα θα ξεκινήσει να εξέρχεται από την κρίση και την ύφεση...
  
2013-02-03
hebest.gr
  
Δημοσιεύθηκε από τον Διονύση Χριστοφοράτο
Πηγή  :  www.lefkadanews.com
 
================================================== 


Ειδησεις - Τουρισμος

Τρίτη, 05 Φεβρουάριος 2013 06:21

Κέρκυρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην τουριστική έκθεση «Salon des Vacances», που έγινε στις Βρυξέλλες από τις 31/1 – 4/2, συμμετείχε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία οι προκρατήσεις για την Ελλάδα παρουσιάζουν αύξηση της τάξεως του 15%, ενώ πρώτος ελληνικός προορισμός στις προτιμήσεις των Βέλγων είναι η Κρήτη και ακολουθούν Κέρκυρα και Κως.

Σημειώνεται ότι οι Βέλγοι είναι πελάτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου και αναζητούν για τις διακοπές τους ξενοδοχεία 4 * και άνω, ενώ ο μέσος όρος χρημάτων που ξοδεύουν στις διακοπές τους είναι γύρω στα 1.500 ευρώ.

 Τιμώμενος προορισμός η Ζάκυνθος

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης έγινε ειδική εκδήλωση για τη Ζάκυνθο, που ήταν εφέτος τιμώμενος προορισμός, Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν η Ζακυνθινή Ευρωβουλευτής, Ρόδη Κράτσα, ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Στ. Μποζίκης , ο κ. Σαράκογλου από το Ελληνοβελγικό Επιμελητήριο, εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Ryanair και πλήθος δημοσιογράφων και tour operators.

Ο Δήμαρχος Ζακύνθου παρουσίασε τις δυνατότητες που παρέχει η Ζάκυνθος στους επισκέπτες της και υπογράμμισε τη σημασία της έναρξης σύνδεσης του νησιού απ' ευθείας το Βέλγιο με την Ryanair.

Μήνυμα Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Από την πλευρά της Ryanair, ο κ. Jonathan Brisyb, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των πτήσεων προς τη Ζάκυνθο, καθώς και την προσδοκία για περαιτέρω πύκνωση των δρομολογίων προς το Ιόνιο, κάτι για το οποίο, όπως επισημάνθηκε, μέσω μηνύματος του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, η ΠΙΝ - μέσα από το θεσμικό της ρόλο - θα σταθεί αρωγός και θα βοηθήσει όπου μπορεί ώστε αυτό να επιτευχθεί.

Παράλληλα σε επαφή με τον διευθυντή πωλήσεων της Thomas Cook κ Lionel συζητήθηκαν οι προοπτικές για την τουριστική σεζόν 2013, ενώ ο Περιφερειάρχης -σε τηλεφωνική συνομιλία- πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια εργάζεται, ώστε να υπάρχει συστηματική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους τουρίστες των Ιονίων Νήσων. Τόνισε, επίσης, ότι ανοιχτή πρόσκληση υπάρχει για κάθε παράγοντα της αγοράς του Βελγίου, ώστε να επισκεφθεί τα νησιά του Ιονίου προκειμένου να εξερευνήσει και να ανακαλύψει τις απεριόριστες δυνατότητες που υπάρχουν ως προς τον Τουρισμό.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το περίπτερο των Ιονίων Νήσων επισκέφθηκαν εκπρόσωποι των ΜΜΕ του Βελγίου.

Πηγή  :   www.mylefkada.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: